ZIJ ZORGEN VOOR ELKAAR.
ZORG JIJ VOOR HEN?
RED DE GORILLA
Wist je dat er geen enkel dier is waarmee we zo nauw verwant zijn als de gorilla? We delen maar liefst 98,3% van ons DNA met hen! Net als wij zorgen gorilla's voor elkaar. Net als wij spelen, lachen, huilen en rouwen ze. Net als wij verdienen gorilla's een vredig leven.
Helaas staat hun toekomst zwaar onder druk.
Stroperij, ziektes en habitatvernietiging hebben gorilla's naar het randje van uitsterven gedreven. Ze zijn ernstig bedreigd.
Nu kunnen we nog voorkomen dat de soort verdwijnt. Help ons de gorilla te redden.
JOUW HULP IS ONMISBAAR VOOR DEZE RUSTIGE REUZEN DIE OVER DE AFRIKAANSE BOSSEN WAKEN.
Samen kunnen we ze de vrede geven die ze verdienen.
Adopteer symbolisch een gorilla.
15
/ maand
dat is 8,25 euro per maand na belastingvermindering
help je de gezondheid van de berggorilla's van Virunga National Park monitoren. Onze teams volgen de berggorilla's nauwgezet op en verzorgen ze wanneer ze ziek worden of gewond raken.
20
/ maand
dat is 11 euro per maand na belastingvermindering
zorg je dat een ranger 15 dagen kan patrouilleren tegen stropers. Je geeft rangers voedsel- en watervoorraden en zorgt dat ze zich kunnen verplaatsen.
Met €
Met €
WAAROM ZIJN GORILLA'S MET UITSTERVEN BEDREIGD?
Stroperij
In 2023 is stroperij nog altijd de belangrijkste doodsoorzaak van gorilla's. Hoewel stropen streng verboden is in de meeste landen van het Congobekken, wordt er op mensapen gejaagd om hun vlees te verkopen of om ze als lokaas te gebruiken voor andere soorten, zoals krokodillen. Traditionele geneeskunde schrijft soms ook geneeskrachtige werkingen toe aan specifieke lichaamsdelen van gorilla's. Hoewel daar geen wetenschappelijk bewijs voor is, blijft de vraag naar die producten hoog. Tot slot zijn er nog altijd mensen die gorilla's als huisdieren willen houden, of met jachttrofeeën willen pronken ... Door al die illegale praktijken staat de gorilla op het randje van uitsterven.
1
stroper met 1 oorlogswapen kan tientallen dieren doden in een oogwenk.
Ziekten
Op bepaalde plaatsen wonen mensen vlak bij gorillaleefgebieden. Daardoor, en door stroperij, stijgt het risico dat mensen ziekten overdragen op dieren. Omdat gorilla's 98,3% van hun DNA met ons delen, zijn ze bijzonder vatbaar voor menselijke ziekten. Wist je dat ebola in 1995 het leven kostte aan zowat 1 op 3 wilde gorilla's in de afgelegen Afrikaanse bossen?
1 067
Er leven nog maar iets meer dan duizend wilde berggorilla's.
Habitatvernietiging
Land- en wegenbouw en – het al dan niet illegale – gebruik van natuurlijke hulpbronnen vernietigen bossen beetje bij beetje. Zo raakt het belangrijkste leefgebied van de gorilla's versnipperd, en dat brengt hun voortbestaan in het gedrang.
5 000 km²
dat is de oppervlakte aan oerbos die we elk jaar verliezen in de Democratische Republiek Congo.
WAT DOET WWF OM GORILLA'S TE BESCHERMEN?
Samen met International Gorilla Conservation Programme (IGCP) zorgen we dat de berggorilla blijft bestaan. WWF en IGCP coördineren inspanningen om berggorilla’s en hun leefgebieden te beschermen in Rwanda, Oeganda en de Democratische Republiek Congo.
We bieden er steun aan rangers, die gorilla's beschermen tegen de hebzucht van stropers. Rangers ontmantelen ook valstrikken. Die worden illegaal verspreid in de bossen, en kunnen gorilla's dodelijk verwonden.
We monitoren de gezondheid van de gorilla's nauwgezet. Wanneer ze ziek worden, of wonden oplopen door strikken, verzorgen we ze.
We werken samen met de gemeenschappen rond nationale parken aan oplossingen die zorgen dat ze zo harmonieus mogelijk kunnen samenleven met gorilla's en andere dieren.
We ondersteunen ecotoerismeprojecten met gorilla's die aan mensen gewend zijn. Die projecten zorgen voor inkomsten voor lokale gemeenschappen en hebben geen negatieve gevolgen voor de leefgebieden van de primaten.
WAAROM MOETEN WE DE GORILLA REDDEN?
Gorilla's zijn iconische dieren, dat staat buiten kijf! Maar wist je al dat ze ook onmisbaar zijn voor de bossen waarin ze leven? Mensapen zorgen dat planten kunnen verjongen: ze eten vruchten en verspreiden zaadjes. Door te eten en zich te verplaatsen, beïnvloeden ze de dichtheid en structuur van de begroeiing. Ze zorgen voor evenwicht in de verschillende lagen van het bos. Af en toe eten ze ook insecten: zo houden ze de insectenpopulaties onder controle in hun leefgebied!
© 2023 - WWF-Belgium. All rights reserved
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over de natuur en de diersoorten
Wist je dat je donatie vanaf 40 euro per jaar voor 45% fiscaal aftrekbaar is?
Reden te meer om natuurherstel vandaag nog te steunen!